Aker Patent & Danışmanlık

Çözüm Ortağınız!

Yatırım Teşvik Belgesi

Yatırım Teşvik Belgesi Nedir?

Yatırım Teşvik Belgesi Sermaye sahiplerini yatırıma yönlendirmek suretiyle, istihdam yaratmak ve uluslar arası rekabet gücü sağlamak için yatırımların devlet tarafından desteklenmesi amacıyla verilen bir belgedir. Yatırım Teşvik Belgesi alınması Devlet tarafından, yatırımcıya doğrudan kredi verildiği  anlamına gelmez.

Yatırım teşvik belgesi yatırımlarınızda KDV ve Gümrük istisnası sağlar. Aynı zamanda finansman konusunda kredi kullanmaya karar verirseniz Aker patent Kobi Danışmanlarının sizleri yönlendirmesi ile uygun koşullarda kredi kullanabilirsiniz. Zaten Yatırım Teşvik Belgesine sahip firmalar yatırım teşvik belgesinin sağlamış olduğu döviz indirimi kullanarak hem ucuz hem de uzun vadeli kredi kullanabilecektir.

Kimler Yatırım Teşvik Belgesi Alabilir?

Yapılacak yatırımın Teşvik Belgesine bağlanabilmesi için toplam sabit yatırım tutarının;

  • KOBİ’lerin yatırımlarında asgari 200 bin Türk Lirası, azami 2 milyon Türk Lirası,  Finansal kiralama şirketleri aracılığıyla gerçekleştirilecek yatırımlar için düzenlenen teşvik belgelerinde asgari 200 bin Türk Lirası,
  • Diğer yatırımlarda asgari 1 milyon Türk Lirası olmak kaydıyla yatırım yapacak ve yatırım konusu Yatırım Teşvik Belgesi verilmesi uygun olacak gerçek kişiler, adi ortaklıklar, sermaye şirketleri, kooperatifler, iş ortaklıkları, kamu kurum ve kuruluşları (genel ve özel bütçeli kurum ve kuruluşları, il özel idareleri, belediyeler ve kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların sermaye bileşimindeki hisse oranları % 50’yi geçen kurum ve kuruluşlar) ve kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler ve vakıflar ile yurtdışındaki yabancı şirketlerin Türkiye’deki şubeleri müracaat edebilir.
  • Kurulacak şirketler adına ve tamamlanmış yatırımlara ilişkin olarak teşvik belgesi düzenlenmez.

Yatırım Teşvik Belgesi’nin Sağladığı Faydalar

Yatırımlara devletçe sağlanabilecek destek unsurları şunlardır; Destek unsurlarından yararlanabilmek için, yatırıma başlamadan önce teşvik belgesi talebinde bulunulması esastır.

1. Kurumlar/Gelir Vergisi İndirimi

2. SSK Primi İşveren Hissesinin Hazine tarafından karşılanması

3. Faiz Desteği: TL üzerinde yatırım kredisinde puan üzerinden %5 döviz üzerinden %2 devlet indirim uygulamaktadır. Sadece Halkbankası ve Vakıfbank da 2 sene anapara ödemesi olmadan 7 senelik düşük faizili kredi imkanı sunmaktadır.

4. Yatırım Yeri Tahsisi

5. KDV İstisnası: Teşvik Belgesini haiz yatırımcılara; teşvik belgesi kapsamında yapılacak makine ve teçhizat ithal ve teslimleri Katma Değer Vergisinden istisnadır.

6. Gümrük Vergisi Muafiyeti: Yatırım Teşvik Belgesi kapsamındaki makine ve teçhizat (hammadde, aramalı ve işletme malzemeleri hariç) ithalatı yürürlükteki ithalat Rejimi Kararı gereğince ödenmesi gereken Gümrük Vergisinden muaftır. Teşvik belgesine istinaden düzenlenen ithal global listelerde yer alan makinelerin ithalatında %100 gümrük muafiyeti uygulanır.

Reklam

Single Post Navigation

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: